Flyalarm fikk hemmelig rakettvåpen frem i lyset

RAKETTUTSKYTNINGSRAMPE: Avenger systemet med sine åtte Stinger aktivert for å beskytte Det hvite hus. Foto: Skjermdump/Sarah Cook/Twitter

Da alarmen som varsler at flyforbudssonen over USAs hovedstad, Washingthon, er krenket ble utløst denne uken. Dukket et hemmelig våpenarsenal opp på en nærliggende bygnings tak.

Tekst: Erik Hattrem / erik.hattrem@gmail.com

Flere norske nettmedier registrerte 26. november 2019 nyheten om at president Trumps administrasjonsbygning i Washington D.C, Det hvite hus, ble stengt ned og hermetisk lukket etter at luftrommet rundt hovedstaden skulle ha blitt krenket av noen uten autorisasjon.

Det ble sendt jagerfly på vingene for å avskjære en eventuell inntrenger mens North American Air Defense Command (NORAD) lot helikopteret med kallenavn Blackjack delta  i jakten på inntrengere. Helikopteret, et HH-65 Dolphin er i tjeneste for den amerikanske kystvakten og under letingen kom de bare over en flokk fugler i 1300 fots høyde.

Siden niende september 2001 har luftrommet over og rundt Washintgon D.C vært lukket for alt annet enn høyt klarerte flyvninger.

Da tirsdagens såkalte lockdown var et faktum, fikk en snarrådig og detaljorientert person øye på noe helt spesielt, men dog ikke helt uventet.

Sara Cook jobber som produsent for CBS og oppdaget at ett av husene som ligger tvers over gaten for Det hvite hus endret utseende i takseksjonen. 

Brått kom et rakettbatteri til syne. 

Missilsystemet heter Avenger og består av åtte Stinger-raketter og en M3 12,7mm mitraljøse. Systemet er utviklet med det formål å motstå en lavtflygende fiende.

Så dette under lockdownen: et rakettbatteri i posisjon på toppen av en bygning tvers over gaten for Det hvite hus.

Sara Cook på Twitter

Normalt er batteriet som kom til syne på taket til New Executive Office Building montert på kjøretøy, men selvforsvarsbatteriet i Washington virker å være fastmontert i en egen rigg og integrert i selve bygningen. 

Kjendis fra 80-tallet

Selve Stinger-raketten er muligens mest kjent for å ha blitt gitt i bidrag av USA til Mujahedin-krigere som kjempet mot Sovjetunionen under okkupasjonen i Afghanistan som pågikk fra 1979 til 1989. Rakettene infrarødt målstyrt, har kort rekkevidde og er utstyrt med små stridshoder spesielt egnet for å skyte ned mindre fiendtlige fly-og helikoptre.

Rakettsystemet Cook fortalte om på Twitter ble første gang observert i 2004 og er ett av svært mange andre systemer i kjeden som skal beskytte Det hvite hus mot fiendtlige anslag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *