Han skjenket Johnny Depp dritings og tok bilder 

Så fortalte Hollywood-fotografen hele historien til meg. 

Da Johnny Depps karakter Jack Sparrow i den første Pirates of the Caribbean filmen furtet over at lageret med rom ble satt i brann, trengte ikke Depp gå dypt i seg selv for å finne den ekle følelsen av å se edle dråper bli forspilt.


Tekst: Erik Hattrem                                     Foto: Erik Hattrem/Disney

KRISTIANSUND: Kilden til kunnskapen om Depps forkjærlighet for god drikke, fant vi i Kristiansund. Fotografen Greg Gorman, er også opphavsmannen til bildene på den første – og nå legendariske filmposteren til Pirates of the Caribbean i 2003.
- Johnny er en nær venn av meg, han har jeg kjent i mange mange år. Men det var helt tilfeldig at det var jeg som skulle ta bildene til Pirates of the Caribbean. Da kom han til studioet mitt med hele skuespillerstaben på slep, forteller Gorman til meg.Og fotoseansen ble nesten som i sjørøverfestene i filmserien om piratkapteinen.

Greg Gorman portrettert av Erik Hattrem

- Jeg hadde fire magnumflasker med vin som vi konsumerte mens vi fotograferte helt frem til klokken ti neste morgen. Vi hadde det helt vanvittig morsomt den natta, forteller Gorman, som da hadde greid å få Depp til å like amerikansk vin.


Johnny har bodd lenge i Frankrike og han forguder fransk vin, men en kveld på middag hjemme hos meg åpnet jeg noen flasker med de største kanonene innen vin fra California, der og da måtte han innrømme at jeg hadde introdusert han for veldig bra vin. 

For å si det slik, fyren er jo en kjernkar med begge beina godt plantet på jordoverflata, sier Gorman om vennen som har vært i ekstremt hardt vær de siste årene.

Både økonomisk og personlig.

Den amerikanske kjendisfotografen Gorman har de siste årene begynt å kjøpe inn vindruer fra gode gårder i California. De foredler han til sine egne vinmerker som han nå selger.

 Jobben som kjendis-fotograf finner han ikke like spennende som før.


Vin-interessen min er viktig for øyeblikket. Etter 40 år som fotograf i filmindustrien er jeg møkkalei, jeg har vært med på alt som er. 

Lidenskapen min for fotografi har endret seg, nå vil jeg heller undervise andre og bruke tiden på å selge min egenproduserte vin, sier han.

Om fotografiet og fremtiden mener han at:


- Vi lever i en svært spennende tid fordi det tradisjonelle fotografiet er i endring. Det mange ikke er klar over, er at opp gjennom historien hvor fotografiet gikk fra Daguerreotypi til Tintypes og Ambrotypes og videre til glassplatenegativer, papirkopier og fotografisk film, er det mennesker som har levd og opplevd alt dette. Nå står vi på dørstokken til digitalt fotografi, sier han engasjert.


Siden 70-tallet har Gorman hatt store og fete kontrakter med filmstudioene i Hollywood og de største jobbene med mest folk på settet var under fotograferingen av reklamebilder til Bond-filmene, Pirates of the Caribbean og Scareface.

Her er litt av hva du kan finne på Pinterest