Netflix, Apple og Disney booster piratvirksomheten tilbake til glansdagene

En Google Chromcast, plex-server og raskt hjemmenett og bruk av BitTorrent og du er din egen strømmegigant, ulovlig. Foto: Netflix

I mange år har piratkopiering av tv-serier vært i fritt fall. Så begynte den å stige i takt med lanseringen av nye og store strømmetjenester. Har publikums betalingsvilje fått en knekk?

Kronikk av: Erik Hattrem / erik@tmax100.com

Som storforbruker av Apple-produkter ble jeg selvsagt grundig informert om Apple TV+ og lanseringskampanjen med to gratis episoder av The Morning Show med Jennifer Aniston og Reese Witherspoon. Kort og godt likte jeg serien ganske godt og ville gjerne se mer. Og her går jeg rett til poenget:

Skal jeg kjøpe tjenesten?

De fleste i dag har som minimum et løpende abonnement på en musikk eller tv-strømme-tjeneste som Netflix, HBO, Amazoon eller Hulu.

Med Apples inntog kommer nok en utgift om du vil ha tilgang på innholdet.

I retroperspektiv er det tørrvittig å tenke på at strømmetjenestene ble solgt inn som en mulighet til å kutte ned på kaoset av kabel-tv, parabol, filmleie og bare betale for det du trengte.

For mye dritt

Mitt problem er at det finnes så utrolig mange tv-serier der ute jeg har lyst å se. De er spredt utover floraen bestående av Netflix, Hulu, Amazon Prime, Apple TV+  og nå toppes det hele av at Disney+ har noen fristende godbiter. Og på motsatt side må det vektlegges at strømmegigantene har kjøpt inn og produsert en hel masse dritt for å påberope seg et stort arkiv med innhold. Serier som er så lavt budsjettert og kreativt lobotomerte, at jeg heller ser en annen vei. Men hver og én av gigantene har flere kvalitetsprodukter jeg brenner etter å bli seer eller følger av. 

Skal jeg se alt jeg ønsker, blir det dyrt. Skal jeg i tillegg tenke på at jeg har Spotify og eventuelt vil ta del i samfunnsdebatt og samfunnsopplysning via nettavisenes journalistikk bak betalingsmur, ser den månedlige regningen litt ukomfortabel ut, kjørt gjennom den imaginære kuleramma.

Jeg får ikke muligheten til å lese det jeg ønsker uten å ha en rekke abonnementer. Jeg får ikke sett hele interesse-spekteret av serier  uten å binde meg opp og betale.

Så hvor kan man ta en snarvei og kutte kostnader?

Jeg beholder Spotify og spiller plater jeg alt har i vinylsamlingen, radio får ta seg av resten. Jeg skal lese de avisene jeg mener gir meg det jeg minimum behøver og gir meg en følelse av å få skikkelig journalistikk for pengene. Washinton Post og New York Times, VG og Dagbladet.

Men tv-serier da?

Forruten Netflix kan det kan raskt bli bittorrent.

Kødder.

Neida.

Joda.

Stranger Things, The Morningshow og Chernobyl på en og samme strømmetjeneste er ikke bare en drøm, men også en brems for piratvirksomhet. Foto: Netflix

Frem til det lanseres en tjeneste for tv-serier og film, som ligner på katalogsamlingene på tvers av platebransjen, slik det er hos musikkstrømmetjenesten Spotify, er jeg faktisk fristet av denne ulovlige snarveien.

Kan takke seg selv

Spotify og lignende har sørget for at piratkopiering av musikk har falt til et bunnivå. Tv-strømme-jungelen som er et faktum, er etter mitt syn rene drivhuset for å fostre piratkopiering av visuelt innhold. Jeg er faktisk veldig fristet til å gjenoppta min min piratebay-aktivitet som jeg avsluttet for godt over ti år siden.

LES OGSÅ: Hver gang vi trykker START på Netflix

Piratvirksomheten for tv-serier og film skjer i dag gjennom torrent-deling på thepiratebay.org ,1337x.to, eztv.it, Usenet, MegaUpload, Rapidshare, eller gjennom godt gjemte filer på Google Docs, Facebook eller, tro det eller ei; Wikipedia. 

Ved å se på målinger og analyser av nettrafikken globalt, er pila for bruk av torrent stigende – igjen. Leser du Sandvine’s new Global Internet Phenomena report fra i fjor, lærer du at over 50% av nettrafikken nå er kryptert, 58% av all trafikk er video og Netflix bruker 15% av global båndbredde. Men ser du litt dypere inn i tallene, kommer det frem at BitTorrent igjen vokser.

Ved å kikke innom eztv.it finner jeg både episode tre, fire og fem av min nye favoritt, The Morning Show. Ikke bare er den en favoritt fordi Jennifer Aniston gir en deja vu på den tv-forelskelsen hun en gang var, da hun debuterte i Friends, for de som husker så langt tilbake. Showet er også en favoritt fordi jeg har hang-ups på tv-serier _behind the scenes media_. 

Så lett kan jeg se The Morning Show gratis. Et liiiiiiiite klikk på den derre magneten og jeg har en date med Aniston. Foto: Skjermdump/eztv.it

På de ulike torrent sidene finner jeg absolutt alle serier jeg ønsker å se. I god kvalitet. Hva hindrer meg egentlig i å laste ned for å spare penger. Jeg frykter i alle fall ikke en pirat-dom.

Og når JEG kan benytte meg av VPN, kan absolutt alle andre med ti tekniske tommeltotter gjøre det samme. Et Google-søk og TOR-browseren blir enkelt forklart.

Felles tanke – felles mål

Jeg skal ikke oppfordre til å stjele, langt i fra. Jeg lurer på om andre har samme subjektive følelse, om at det er lett å tenke i de baner om man er ung, serieglad og har en datamaskin. Er det de store gigantene som med sine ønsker om avkastning på sine gigant-investeringer som samlet gjør at det oppstår nok et fristende piratmarked? Har ikke bransjen sett at de har gode marginer og mulighetene til store penger er så nærliggende at det vil komme stadig nye konkurrenter til markedet blir overmettet, at dette igjen fører til at forbrukeren på et stadium vil dra i fornuftsbremsen og si: Stopp en halv!

Når flere strømmetjenester kommer til, og alle låser sitt innhold bak sin egen unike betalingsmur, må det oppstå et svart marked for noen andre.

Nå venter jeg bare på hvem som knekker koden for å sikre seg tilgang til majoriteten av seriekataloger på tvers av seriebransjen og videreselge dette til oss i én og samme strømmetjeneste. For det er jeg villig til å betale rundt 675,- nok per måned. Gang det beløpet med 158 millioner, som er Netflix tall over betalende seere. Google etter tallene for de andre gigantene, finn summen, kjenn lysten på penger og start telefonrunden for å kjøpe rettigheter. Ring Harvey Weinstein, han er ikke like cocky og kvalm som før, han trenger penger og har kanskje ikke fått tvangssolgt rettighetene til de svakeste produksjonene. For også du som skal starte strømmetjenesten jeg drømmer om, må ha drittinnhold til å bygge opp arkivet.

Kilder: https://www.vice.com/en_us https://www.sandvine.com/hubfs/downloads/phenomena/2018-phenomena-report.pdf http://tmax100.com/story/telling/netflix/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Netflix, Apple og Disney booster piratvirksomheten tilbake til glansdagene”