John var hjemløs og lutfattig 

Nå er han milliardær og reiser rundt i USA med eget luksustog  

Det var i avisen Wall Street Journal jeg kom over et stykke god journalistikk, fortellende bilder og vakker historiefortelling, det hele finansiert av abonnenter og reklame. Altså ikke gjemt bak en betalingsmur. 


Tekst: Erik Hattrem                                    Foto: Webbrail/Wikimedia Commons

Journalisten Nancy Keates fortalte om John Webb, som når han tar med seg sin familie på turer bort fra hjemplassen Dutchess County i staten New York til plasser som California, Washington og Oregon, da tar de ikke fly eller kjører bil.


                          De reiser i sitt eget togsett.

John Webb har brukt nesten ti millioner kroner og tre år på restaurasjonen av et togsett fra 50-tallet. 35-åringen eier totalt seks private togvogner og med sin ti år gamle sønn og åtte år gamle datter oppdager de USA fra kupèvinduet.

Ifølge den amerikanske foreningen for privateide tog, så er det i dag rundt 150 private togsett som er i god nok stand til å sertifiseres til å bli koblet på et av Amtraks kommersielle togsett og bli trukket på det åpne, kommersielle tognettet i USA. Eier du et privat togsett og skal kobles på bakerst på et Amtrak-tog, da betaler du tre dollar per amerikanske mile du blir trukket. Røft regnet 17 kroner kilometeren. Så kommer selvsagt andre omkostninger på toppen av dette.


Tanken på å reise med et privat tog, sender mine tanker over på kongefamilien. De har egne vognsett hos NSB. Men i USA er dette altså flere rikingers kuleste måte å reise på. 

Ja, jeg kjenner litt på at det må føles litt godt å tøffe inn på Grand Central i sitt eget luksuriøse togsett.

Interiør fra John Webbs togsett. Foto: Webbrail.com/John Webb

At dette er mulig, kommer av at sammenslåingen og dannelsen av Amtrak i 1971 førte til at masse overflødig togmateriell ble solgt unna. 

Som igjen kunne kjøpes billig, og siden restaureres. Har man penger, da restaurerer man til en viss standard, gjør man ikke?

Men noen er hardbarka togentusiaster. Som Borden Black. Hun leier ut togsettet for å ha råd til å eie et stykke amerikansk transporthistorie

Journalist Keates skriver i sin sak om togtrenden, at Black jobber som kokk ombord på sitt eget Pullmann-tog fra 1925. Hun tar rundt 45 000 kroner for en tidagers tur-retur Washington – New Orleans i vogna som heter Daring og består av obesrvasjonslounge, tre soverom og restaurant.

The Babbling Brooks Foto: Webbrail.com

En som ikke trenger å leie ut privat-toget sitt, er eieren av Tequilla-merket Patrón.

Milliardæren John Paul DeJoria, som en gang var hjemløs og levde på gaten, sier til avisen, at hans luksuriøse togsett fra 1927 er:

«Et superkult feriehus. Det er én av de kuleste tingene i hele verden»

Men milliardærens lekegrind er truet.

Friheten til å kunne farte rundt på det store kontinentet i et eget tog er under press. Rundt fire millioner dollar i året, eller 32 millioner kroner, er hva de private betaler til Amtrak. Er det en pris som forsvarer kostnadene og bryet med å hekte på privat-tog bakpå på kommersielle avganger, som ved å ha denne ekstra byrden risikerer å bli forsinket?

 

Å lese denne historien i den amerikanske avisen tok meg selvsagt ut på en liten nettreise.

Jeg startet med John Webb, som med sine barn reiser rundt i sitt eget togsett The Babbling Brook.

Togsettet har sin egen hjemmeside, som forteller at togsettet ble bygget i juni 1949 av Budd Company of Philadelphia, det ble bestilt alt tilbake i 1945. 

Det ble bygget i alt fire togsett, identiske med The Babbeling Book, for togselskapet The New York Central Railroad for bruk på rutene i New England-statene. 

Dette var det ypperste man kunne reise med fra Boston til Chicago. Originalt hadde The Babbling Book fem doble soverom med muligheter for ti sengeplasser, en liten bar og et buffetkjøkken og en 25-seters obeservasjonslounge.

Togsettet er sertifisert for hastighet opp til 180 kilometer i timen og kan trekkes langs hele tognettet i USA.

Luksusen fra 1949 er ivaretatt og en del moderne kjøkkenløsninger er pent integrert. Fire dobbeltrom med seng til åtte personer, individuelle bad for hvert soverom pluss et ekstra bad med dusj i korridoren. Moderne storkjøkken og egen dieselgenerator for strømproduksjon og selvsagt air-condition.


Toget ved navn The Patrón Tequila Express frakter som kjent rikingen John Paul DeJoria rundt om i sambandsstatene. 

Da toget var i sin ungdom, fraktet det notabiliteter som Franklin D. Roosevelt, Huey P. Long og Clark Gable. 

The Patron tequila Express



Spritfabrikanten DeJoria er kjent for å ta med seg dagens store kjendiser på togtur.

Togsettet er 25 meter langt og har gourmet-kjøkken, spiserom, tre suiter og et en observasjons-lounge. Det beskrives som gjennomført og utført i sjeldne teksturer og eksotiske treutskjæringer. Noen få ganger er toget åpent for allmenhetens beskuelse og da serveres det tequila ombord.

- Togreiser for meg er den mest avslappende og opplevelsesrike måte å oppleve nasjonen på, sier DeJoria til Forbes.


Han kjøpte toget i 1996.


- Jeg ønsket å gjøre min andel for å ivareta arven fra togets glansdager. Jeg stiger ombord og reiser tilbake til en tid hvor en lang reise var morsom og svært spesiell, forteller han til magasinet.

DeJoria og slik toget er innredet. Foto: Wikimedia Commons og Patrón Tequila