I 1953 var AK47 en statshemmelighet

Så ble den oppdaget av en CIA-agent som laget denne utrolige tegningen.

Når Central Intelligence Agency (CIA) til tider de-klassifiserer og offentliggjør dokumenter som tidligere var gradert hemmelige, kommer flere fascinerende historier til overflaten.

Tekst: Erik Hattrem

Her er én av de gode historiene.

Den handler om en CIA-agent med god hukommelse, gode gjenfortellings egenskaper og evner til å tegne.

I april 1953 var den sovjetiske maskinpistolen AK47 fortsatt som en statshemmelighet å regne. Da hadde ikke verden sett det som skulle blir den mest produserte og kjente maskinpistolen så langt i historien.

Rapporten hos CIA er datert 29. april 1953 og The Firearm Blog omtalte den tidligere denne måneden. Agenten, som fortsatt holdes ukjent og sladdet, måtte ha kommet på svært nært hold og hatt svært tett tilgang på våpenet.

Agenten skriver i rapporten at soldater i Alexander Nevsky vaktregiment er observert med den nye angrepsrifla. 

Han bemerker at det er veteraner og erfarne som får bære det hemmelige og nye våpenet, som vi nå vet ble designet av Mikhail Timofeyevich Kalashnikov

Hele den prosessen er en spennende historie for seg selv.

Den nøyaktige og presise beskrivelsen omfatter innfelbar kolbe i tre, 30 skudds magasin, pistolhåndgrep og en beskrivelse av funksjonsmekanismen i selve våpenet.

Et returgassrør i metall hvor tennstempelbolten returnerer ved rekyl og kaster ut tomhylsa, Er blant beskrivelsene som også omfatter at våpenet ligner på den tyske StG-44, Sturmgewehr 44 fra andre verdenskrig. Et våpen Adolf Hitler forsøkte å stanse produksjonen av.

AK47 og dens designer.

I 1953 var AK47 etter de nedgraderte rapportene å tyde sendt ut for utprøving i militærdistriktene i fjerne østen og Leningrad-militærdistrikt. 

Til enheter som ikke var lokalisert nær befolkning. Strenge regler for en ny infanteriangrepsrifle. Rekrutter hadde ifølge CIA-rapporten ikke andledning til å komme i nærheten av våpenet.


Da rapporten ble skrevet var våpenet seks år gammelt og hvordan agenten greide å beskrive ammunisjonen til våpenet så nøyaktig, ved å beskue det på avstand, er ikke godt å si. På én eller annen måte hadde agent måtte ha vært svært nær både våpen og ammunisjon. For i rapporten fremgår det at i 30-skuddsmagasinet, som er bøyd som en banan, der finnes 7.62x39 kaliber.

Først seks år senere, i 1960, kan det virke som CIA greide å skaffe bilder av både AK47 og av det lette maskingeværet RPD LMG. Bildene fremkommer i en CIA-rapport fra Polen.

TILBAKE TIL FORSIDEN