Du er ikke i USA men på en norsk øy

Men står du på toppen av fjellet i horisonten - er neste stopp Amerika.  

Vel, den påstanden blir dessverre forsøkt imøtegått til stadighet, av de som nekter for at jorden er flat. Men fra Smøla, er det åpent hav tvers over Atlanteren. Ikke det at det betyr noe, for det er Smøla du vil oppleve, ikke USA. Likevel kan du «se USA på Smøla».

Tekst og Foto: Erik Hattrem

Hvordan?

Midtdelen av hovedøya er et gedigent prærielandskap som kranses av fjell på den ene siden og storhavet på den andre.

Smøla ligger i havgapet med båt-og fergeforbindelse til byene Kristiansund og Trondheim. Det er hovedøya og de tusenvis av småøyer, holmer og skjær som bygger et særpreg du ikke finner maken til – i hele verden.

Faktum er at Smøla kan skilte med et av verdens største havørnreservat. Brødrene Audun og Espen Lie Dahl driver Smøla Naturopplevelser og guider deg ut på havørnsafari. De legger til rette for unik fuglefotografering rundt om i dette øyriket.

The Diamond

Det er ikke scenografien til en ny James Bond-film. men det er lett å forestille seg at Bonds nemesis, SPECTRE, lett kunne ha valgt the Diamond som sitt skjulestedet sted i eksotiske farvann.

The Diamond er noe så unikt som verdens eneste eksemplar i sitt slag av fotoskjulested, hvor fuglefotografering tas inn i nye dimensjoner.

Dette er bare ett av fotoskjulene og én av de mange mulighetene Smøla Naturopplevelser kan servere.

Veiholmen - nesten ikke til å tro

Det største fiskeværet sør for Lofoten er bebeodd av sindige sjeler som får sin mat fra den lokale Coop-butikken og drikker sin kaffe på Liebhaber kaffebar.

300 bor her hele året og mange livnærer seg av fiskeri og turisme. Da kan du selv tenke deg hvor vilt og sprudlende det er her ute en solid sommerdag.


Gammel og ny bebyggelse ligger i tette klynger, små museer og gallerier på rekke og rad, og Veiholmen har flere maritime og trivelige spise- og skjenkesteder. På en sementvei kan man rusle fra det ene siden av været og over til den andre.

The North Atlantic Road

Eller den virkelige Atlanterhavsveien som noen kaller den. Den finner du faktisk på Smøla.

Veien ut til Veiholmen snor seg på oppbygde steinfyllinger, kurvede broer, som en glinsende ørkenslange skjærer den seg gjennom holmer og hav - på begge sider av veien.


Ikke få har returnert fra Smøla og hevdet at det er denne veistrekningen som virkelig er Atlanterhavsveien, for denne er ute i havet, så langt ut du kommer før du må ha båt.