- Det er bestandig spennende å jobbe med prosjektrelatert arbeide, som Moldejazz er. Men sju år der sommeren ryker, er nok, i alle fall sett i et familieperspektiv. Så da forespørselen fra datidens kultursjef, Bernt Vilnes, kom og utsiktene til fortsatt å få jobbe i kulturbransjen med helårsdrift var valget enkelt. Selv om arbeid i kulturbransjen uansett felt er mere en livsstil enn ordinært arbeid.
Nesten vår tids Hermannsen
Kinohistorien i Norge er lang og rik. Alt i 1904 åpnet Hugo Hermannsen den første kinoen i datidens Christiania og siden ble den unge mannen leder for Norske Kinematograf Aktieselskab og før 1907 ble 1908 var selskapet etablert med kinoer i Bergen, Stavanger, Kristiansand, Skien, Hamar, Egersund, Halden, Moss, Fredrikstad, Tistedalen og Sarpsborg.
Det ble åpnet mange kinoer i Christiania, og i løpet av 1908 hadde Norsk Kinematograf Aktieselskab filmfremvisninger på 43 kinematografer i landet, og selskapet reklamerte med at det bare på et år ble vist frem 1 400 km med film. Dette hadde en stor betydning for den visuelle filmen, som nå hadde fått en sikker plass i Christianias underholdningsverden. Siden lærte vi oss at Bygdekinoen kommer trillende til utkanten, og at så lenge det finnes et kommunestyre en plass - så finnes det en kommunal kino.
At kinoen var en snakkis og sentral kilde til kulturformidling og opplevelser i tidlige tider, levnes liten tvil. Men Geir Hammerø tror at få moldensere reflekterer over hvor betydelig aktør kinoen fortsatt er.
- La meg ta for meg noen reviderte tall fra 2016, begynner han etter å ha lagt ansiktet i stolte folder:
- Kinopublikumet i Molde i 2016 ville fylt Aker stadion med 7000 publikummere på samtlige hjemmekamper, de ville utgjort i overkant av fire Jazzfestivaler, utgjort fem ganger Teatret Vårts besøk, fylt Bjørnsonhuset 136 dager på rad og ha vært en dominerende faktor i byens kveldsøkonomi.
For at kinoen skal være både relevant og fylt opp av publikum, må rett film på plakaten. Hvordan Hammerø jobber for å finne filmer Du og jeg skal få se, har ingen algoritme som er støpt i betong eller hugget i stein.
- Om vi ser bort fra de store filmene, så er det kunstneriske kvaliteter og de gode historiene som fortelles ved hjelp av høykvalitet på film. Her er det viktig å kunne skille mellom egne preferanser og målgruppen. Det er sjeldent mine private filmpreferanser passer med mye av det som lages for vårt yngre publikum, så det kreves at man er oppdatert og følger med på de kulturelle strømningen i alle aldersgrupper. I tillegg har vi samlet nøkkeltall gjennom 25 år, så vi har en database å støtte oss på i forhold til forventninger. Men det er så mange faktorer som spiller inn, at noen algoritme for dette er umulig å skape. Balansering av programmet, opp mot de enkelte målgrupper og igjen programmering av tidspunkt og saler - er noe som baserer seg på erfaring. Men kulturformidling blir aldri en eksakt vitenskap, noe som gjør det hele veldig spennende, forteller han.