For 62 år siden var eventyret slutt 

Så fikk noen for seg at en plan skulle fullføres. Superbilen er tilbake.

Det har gått hele 62 år siden Jaguar sluttet å produserte den legendariske D-type i den engelske byen Coventry. Men for noen dager siden slapp den legendariske bilprodusenten nyheten om at de igjen skal lage D-type. 

Tekst: Erik Hattrem Foto: Jaguar                                         Publisert 20.02.2018

Da Jaguar trakk seg ut av konkurranseracing, stoppet produksjonen av Jaguar D-type. Sist gang den rullet ut av fabrikken var i 1956. På auksjon kan en av de legendariske bilene fra 50-tallet koste 70-80 millioner kroner. Nå har en fersk prototyp av bilen blitt vist frem, bildene ser du her og de er alle fotografert av Jaguar-fabrikken selv. 

Det vil bli laget 25 eksemplarer av den nye D-typen, så denne linja blir rimelig ekslusiv.

De skal lages for hånd hos Jaguar Land Rover Classic Works i Warwickshire.

Ved å se i Jaguars krøniker ble det i 1955 besluttet å produsere 100 D-type-eksemplarer, men bare 75 ble ferdigstilt.

Nå tar selskapet ansvar og leverer de siste 25 som lovet. Så godt som overhodet mulig er, vil bilene leveres periodekorrekt.

På sin CV har D-type tre seire i 24-timersløpet Le Mans tre år på rad mellom 1955 og 1957. Bilen var rigget med sekssylindret XK-motor. Samtlige 25 som skal produseres i 2018 lages etter originalspesifikasjonene.Direktøren for Jaguar Land Rover Classic, Tim Hanning, skriver i en pressemelding, at:

Januar D-type er én av de mest ikoniske og vakre konkurransebiler gjennom tidene. Den har en utrolig historikk i noen av verdens tøffeste bilrace. Den vil være like spektakulær i dag. Det å nå kunne fullføre planene om å fullføre produksjonen fra Coventry, er én av disse «én gang i livet-opplevelsene» våre folk er stolte av å utføre.

Dette er tredje gangen Jaguar fullfører gamle planer og drømmer.

I 2014 og 2015 ble de seks manglende lettvektsversjonene av E-type ferdigstilt og i fjor kom ni XKSSs.

LES: Historien om da Top Gear rømte fra Norge

I følge fabrikken har researchen med å dykke ned i original ingeniørkunst fra Jaguar tatt tid. Originaltegninger er benyttet og fabrikken forsikrer om at alle spesifikasjoner er autentiske i forhold til det som ble gjort tilbake på 50-tallet. De som bestiller én av de 25 bilene som skal lages i år kan velge mellom 1955-utgaven med kort snute eller 1956-versjon med lang snute.
Prototypen du ser på bildene i denne saken, er 1956-utgaven.

- Da vi gjenskapte de ni D-type-slektningene XKSSs opplevde vi stor glede og hygge samtidig som det var teknisk mer utfordrende enn de seks E-typene. Men vi lærte fra XKSS-prosjektet ting som har gitt oss en god start på de siste 25 D-typene. Ned til den minste detalj skal de være korrekt opp mot originalene, skriver Key Riches som er sjefsingeniør i Jaguar.FAKTA:
Jaguar har nå bygget den første D-type på 62 år 
 25 biler blir håndlaget hos Jaguar Land Rover Classic Works in Warwickshire, UK

Shortnose eller Longnose blir levert etter kundens spesifikasjoner 

 Vil du kjøpe en D-type, ringer du: +44 (0)203 601 1255 eller sender en epost til: info@classic.jaguar.co.uk