Skandalesolgte norske jagere kan bli vår neste fiende

Historien om hvordan private jagerfly brukes som fiende for USA verden rundt.

Med Dagbladets avsløringer om at Norge solgte to F-5 Freedomfighter-jagerfly til et privat selskap i USA fulgte ingen svar på hvordan disse flyene ville bli benyttet. Det som kan være det enkle svaret er:

De skal brukes som fiendefly når amerikanske piloter øver på luftoperasjoner.

USA har tre luftvåpen:

United States Air Force (USAF)
United States Naval Air Forces(USN)
United States Army Aviation (USA)

Disse skal både forsvare nasjonen på hjemmebane og, som i disse dager, bidra i NATO-alliansen under Cold Response 16 som foregår  i Norge. 


Går veldig stille i dørene

Akkurat nå ser vi USA trene i Norge med blant annet B-52, KC135 Stratotanker, F16, F18, CH-53E Super Stallion helikopter og Bell AH1 Super Cobra angrepshelikoptre. Fienden disse luftfartøyene opererer mot er styrker fra blant annet Norge, Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Latvia, Nederland, Polen, Sverige, Tyskland, Spania og Storbritannia.

Men på hjemmebane i USA, er det ikke alltid United States Air Force (USAF), United States Naval Air Forces (USN, USMC), og United States Army Aviation (USA) greier å stille med fly som kan være fiendefly under øvelser.

Det markedet betjenes av private aktører. Ofte sammensatt av fly som er faset ut av militær tjeneste og fløyet av tidligere militære piloter. I det stille har disse firmaene leid segut til de forskjellige luftforsvarsgrener i USA i tre tiår. Dette er er kontraktører og avtaler Department of Defense sjeldent snakker høylytt om i offentligheten.

Ifølge Jared Isaacman, direktør for Draken International, vil NATO-allierte snart følge etter.

«Dette er ikke noe bare marinens flyvåpen benytter. US Airforce, US Marines og US Army vil alle benytte disse tjenestene og NATO-alliansen vil komme etter. Vi er forbi spørsmålstegnet rundt det.» 

Regninga for F-35 presser frem billige løsninger

Et lands forsvar har økte investeringskostnader for hvert år som går. Nedskjæringer i hele NATO-alliansen bikker mye av utfordringen rundt luftromkontroll over på USA. Nedskjæringer i USA har ført til at skvadroner øremerket for å spille fiende under øvelser er nedlagte.

USA har engasjert seg i både Irak og Afghanistan med luftfartøy i hopetall. Dette har igjen ført med seg mere vedlikehold på en stadig aldrende flypark. På toppen av det hele kommer regninga for utviklinga-og innkjøp av F-35 Joint Strike Fighter.


Dermed er veien til en privat kontrakt  kortere enn på lenge.


I byen Newport News i Virginia holder ATAC USA til. De er den største leverandøren av private fly som trener sammen med luftforsvarsgrenene i USA.

I over ti år har de vært på markedet og eier en flåte på 25 kampfly. Den inneholder blant annet Mach2-kapable IAI Kfir F-21 fra Israel. Underlydsjageren Mk. 58 Hawker Hunter fra England, som firmaet har stasjonert rundt om på amerikanske flybaser på Hawaii, Japan og i Tyskland.


Kfirene kan blant annet være utstyrt med e-kapasiteter som jammer kommunikasjon og radarer og lager store vansker for pilotene i F/A-18 Hornet og Superhornets som de blant annet øver mot.

«Våre kontrakter med marinen har økt år for år. Vi flyr nå nesten 5000 timer per år rundt om i verden. De siste 18 årene har vi fløyet over 40 000 timer for Department of Defence»           

Direktør for ATAC USA, Jeff Parker     

Norges nye kampfly testes mot leke-F-16

I september i fjor fikk Draken International en kontrakt med USAF ved Nellis Airforce Base i Nevada.

Drakens A-4K Skyhawker skal utstyres med F-16A-lignende instrumentering for å støtte test-teamet til F-35 Joint Strike Fighter ved Edwards Airforce Base i California.

Dermed kan tredjegenerasjons Skyhawks simulere fjerdegenerasjons F-16A for bare en brøkdel av prisen.

Dette betyr også at flyene Norge skal kjøpe inn, ikke trener og testes mot eller med fullblods F-16 ved en del tilfeller. Bare en «skuespillerutgave».

- Vi er stolte av å kunne levere en profesjonell, sikker og fullt kapabel fiende-sevice til US Air Force. Personlig ser jeg virkelig frem til å integrere med og komplettere USAFs fiendeavdelinger ved Nellis Air Force Base, forteller oberst Terry Scott, en nylig pensjonert F-22-pilot og nå ansatt i Draken International på firmaets nettsider.

Draken eies av superrikingen Jared Isaacman og har en flåte på nesten 70 fly.

11 Skyhawks

21 nesten nye Aero Vodochody L-159Es (Laget for Tsjekkia 2003)

9 Aermacchi-MB-339CBs

27 MiG-21


Offisielt har US Air Force i det lengste unngått å kommentere dette i offentligheten. I desember i fjor ble videoen under publisert av pressetjenesten ved Nellis Air Force Base. Der forteller oberstløytnant , Michael Shepard om hvorfor de nå ser nærmere på mulighetene hos private kontraktører.

Kilder: Autoblog, Forsvaret, Dagbladet, Draken international, ATACUSA og Janes Defence Foto: Gustav P. Pensen/Forsvaret, Draken International og ATACUSA

Fotnote: Ingen av de private aktørene nevnt er sertifisert/klassifisert til å delta ved Redflag eller Greenflag.