Da jeg møtte 10-08813  

Bli med meg ombord i US Armys verdensberømte og legendariske transporthelikopter. 

Tekst og Foto: Erik Hattrem/erik@tmax100.com        


CAMP RIPLEY, Minnesota: Langt ute på slettelandskapet hvor nybyggerne en gang i tiden kjempet mot vinter, sult og frossen mark, der ligger Camp Ripley med sin flyplass.

Her står jeg og beskuer den evige sletta og den vide horisonten. Samt en rekke med Blackhawks UH60 og, ja, Chinook.

Boieng CH47 har vært US Armys viktigste soldat-og forsyningstransportør siden det først ble fløyet operativt tidlig på 60-tallet. 

Det ble oppgradert til CH47D i 1982, blant annet med langt kraftigere turbiner. Jeg har vært med ombord og tatt denne løfte-mastodonten i nærmere øyensyn. 

Vil du bli med å se hva jeg så?

CH47D er dobbeltrotor bestykket, altså to sett med rotorblader, den har to stykk T55-GA-714A turboturbiner og kan løfte og transportere 9000 kilo.

Toppfarten er 296 kilometer i timen og rekkevidden er 650 kilometer.

Klar for take-off og en tur nordover mot Canada.

Helikopteret er også utstyrt med tre M240 7,62 maskingevær, en er blant annet montert i sideluken nedenfor én av pilotene.

Kan du se maskingeværet?

Kabinen er 42 kubikkmeter og kan romme et mulitipurposekjøretøy, en 105mm howitzer og mannskapet på den samme flighten.

33 soldater og tre mann i crewet er ordinære transportbetingelser.

Den har selvsagt anti-radar-chaff.

Og flares.

Nå har du fått sett litt overflatisk på denne legenden som i Vietnam gjorde mange viktige og risikofylte operasjoner. Men senest under Afghanistan-operasjonen har dette monsteret av en maskin gjort noen landinger som har endt opp som ikoniske fotografier.

Et enkelt Googlesøk på landinger.


Neste historie jeg vil fortelle fra Camp Ripley, er også fra luften. Men Du kan være med å velge om jeg skal ta deg med opp i en UH60 Blackhawk eller en KC135 Stratotanker. Klikk her og gi beskjed.