Det er bare slik at historie-nerder som meg, som regel har et område i historien vi brenner ekstra for. For min del er det andre verdenskrig. Så beleilig da, at Bud har et virkelig fascinerende krigsminne. Festung Bud som var det tyske navnet under andre verdenskrig, er i dag Ergan kystfort-og museum.
Jeg snakker her om et krigshistorisk museum fra andre verdenskrig. Anlegget er et hær-fort som er restaurert.
Fortet ble bygget på Ergan i perioden 1941-1945 og omfatter anlegg i fjell med operasjonsrom, kommandosentral og forlegningsrom.
Én av kanonene ved Ergan kystfort.
Her finnes våpen, utrustning og tekniske installasjoner, samt personlig utstyr. Utstillingen i museet berører også de lokale krigsbegivenhetene som utspant seg. Da krigen kjørte rulletekster i mai 45 ble fortet plyndret av lokalbefolkning for alt løsøre og myndighetene dumpet tyngre våpen og ammo på sjøen.
Men nå i dag er mye av dette restaurert og skaffet til veie igjen, slik at besøkende kan oppleve deler av fortet slik det var i glansdagene, om man kan skrive slik.
Forlegningsbrakkene rundt fjellanlegget og motorhuset, samt vakthytten ved radaren på Kjeksa, ble demontert og brukt av lokalbefolkningen til ulike formål i Bud.
Selve radaren ble stående, og er i dag et krigsminne som Romsdalsmuseet har ansvar for. Det er den eneste radaren i Norge fra andre verdenskrig som er bevart på opprinnelig sted.
Den ble også ønsket restaurert, men forfallet var kommet for langt til at restaurering var mulig. Det ble derfor tatt en avgjørelse om at radaren skulle få stå på stedet og forfalle i fred ved sikring.
Det som stadig slår meg under mitt besøk her ute i havgapet, er alle som hilser, nikker og sier
«God dag, du».