Også Stalin ble kvalm av sin perverse bøddel

Jeg så filmen «The death of Stalin» og nå vil jeg fortelle deg mer om én av filmens største skurker.

Filmen «The death of Stalin» som nå ruller på norske kinoer vier mye tid på den onde Berija. Jeg så filmen i går og merket meg at veldig mye faktisk var hentet fra det forskere og historikere har presentert som virkelighet.

Tekst: Erik Hattrem

Selvsagt var mye også endret, slått sammen, pusset på og gjort humor av. Andre ting igjen, var tydelig dempet så det ikke skal bli for vanskelig for oss i salen å tro at dette faktisk har hendt.

Personen som mye av filmen spinner rundt og bygger sitt rammeverk på, er NKVD-sjefen og den perverterte Lavrentij Berija. Filmen har et ellers rikt galleri med Molotov, Stalin, Khrustsjov, Malenkov i en uvanlig tilbakestående karikatur og krigshelten og feltmarskalken Zjukov.

Jeg anbefaler de som liker Michael Palin, svart humor, moderne historie, tv-serien «Arrested Development» og godt kammerspill, at de setter av et par timer og ser denne filmen på kino.

Ønsker du litt bakgrunn og kjøtt på beinet rundt én av filmens hoved-karakterer, Berija, kan jeg fortelle deg at han ville ta all makt etter Stalins død.

Noe som spredte litt panikk blant resten av Sovjet-banden. Det endte med at Berija selv falt for egne grep.

Fra filmen The death of Stalin

Som Stalin var Lavrentij Pavlovitsj Berija fra Georgia og i tenårene ble han involvert i revolusjonære aktiviteter og raskt kom han seg opp i ledelsen for det hemmelige politiet i Georgia.

Da verden i 1938 nærmet seg bristepunktet av frykt for nazi-Tysklands opprusting, dro Berija til Moskva, hvor han ble nest øverste leder for kommissariatet for indre anliggender, kjent som NKVD. Stalin beordret etter kort tid lederen Nikolaj Jezjov henrettet, og forfremmet Berija til topps.

Stalin brukte Berija for alt han var verd i de vanvittige utryddelseprosessene som fulgte. Stalins rivaler forsvant én etter en til fangeleire - administrert av Berija.

- Berija er min Himmler, skal Stalin ha sagt ved en andledning.


På Stalins ordre bygget Berija opp en av historiens mest brutale organisasjoner. Også på privaten levde han svært sadistisk.

I 2003 ble Berija-mapper i statsarkivet åpnet og viste at han i stor skala hadde voldtatt unge jenter og kvinner i sin tid som NKVD-sjef. Stalin-biografen Simon Sebag-Montefiore hevder informasjonen viser en seksualforbryter avlet frem av egen makt.

På varme sommernetter kjørte han rundt i Moskvas gater i sin pansrede Pacard-limousine, pekte ut kvinner som skulle kidnappes og fraktes til hans hjem. Der ble de servert vin og mat, før de ble tatt med inn i det lydtette kontoret.

Hvor voldtektene ble fullbyrdet.

Wikimedia Commons

Berija benyttet seg av flere sleipe triks for å få tilfredsstilt sine perverse behov. Familiemedlemmer som satt fengslet, ble lovet frigitt, om kvinner ble med Berija til sengs.

Det fremgår av forklaringene til oberstene Sarkisov og Nadaria, to av Berijas NKVD-livvaker.


Skuespillerinnen Tatjana Okunevskaja ble lovet at hennes far og farmor skulle slippes fri og hun lot seg voldta for familiemedlemmenes frihet.

Men familiemedlemmene var alt henrettet flere måneder i forveien og skuespillerinnen ble sendt til en gulag-leir.

Hun overlevde og fortalte sin historie.

Men da Stalins datter, Svetlana, havnet i middagsselskap hjemme hos NKVD-sjefen, tok far sjøl affære og stoppet Berijas planer.

Atom-gründeren

Berija var også prosjektleder da atomvåpen ble innlemmet i den røde hærs arsenaler.

Stalin ble i 1942 mistenksom over noen noter fra atomfysikeren Georgy Flyorov, som påpekte stor mangel på publisert atomforskning i USA, England og Tyskland, han mente det tydet på at de snart hadde atomvåpen klare. Berija fikk jobben med å lede det sovjetiske atomvåpenprogrammet og da USA atombombet Japan til kapitulasjon i 1945, fikk Berija ultimatumet fra Stalin:

Innen fem å skal Sovjetunionen ha egne atomvåpen.

Berija organiserte det hele og løste oppgaven på under fire år og den kalde krigen ble iskald.


- Raskt la Berija hele sin sjel i arbeidet med prosjektet. Mannen som personifiserer ondskap i nasjonens moderne historie, viste en enorm vilje og effektivitet. Det var umulig å ikke se hans intellekt, viljestyrke og målbevissthet. Han var en førsteklasses leder, skrev Yuli Khariton, en storhet innen sovjetisk atomforskning.Dommen

Berija var på høyden av sin karriere og kunne gjøre som han ville. Så døde Stalin i mars 1953.

Berija var raskt ute med å inngå en avtale med Georgij Malenkov, førstesekretæren i partiet, og fikk ansvaret for ministeriet for statens sikkerhet og innenriksdepartementet med kontroll over både det hemmelige og det regulære politiet samt noen infanteridivisjoner. Hans kollegaer i det øverste sovjet fryktet nå Berija mer enn de hadde fryktet Stalin.

Marerittet var at Berija skulle bli neste sovjetleder.

Berija og Stalin

Komplottet

Berijas fall og endelikt ble regissert av Nikita Khrustsjov, som i stillhet sikret seg støtte fra andre sovjet-topper.

26. juni 1953 ble det kalt inn til møte i presidentskapet, hvor Khrustsjov brått rettet et verbalt angrep mot Berija. Han ble beskyldt for å stå på lønningslista til britisk etterretning og forsøk på fredssamtaler med Hitler i 1941.

Da Berija fikk summet seg, skal han nervøst ha spurt:

- Hva er det som skjer, Nikita Sergejevitsj?

Khrustsjov svarte, at det ville han straks få erfare.

Da Berija skjønte hva som var i ferd med å skje, tryglet han sin gamle venn Malenkov om hjelp. Malenkov lot være og Molotov kastet seg med i angrepet. Khrustsjov ville stemme over om Berija skulle avsettes umiddelbart. Men før avstemmingen startet trykket Malenkov på en knapp montert i bordet og inn gjennom dørene kom Sovjetunionens store krigshelt, marskalk Georgij Zjukov, med en gruppe væpnede offiserer. De tok Berija med makt ut fra møtet i et avtalt komplott.
Arrestasjonen ble holdt strengt hemmelig og topplederne i Berijas maktapparat ble huket inn utover natten og dagene i etterkant.

En hurtig sammensatt rett fikk klare føringer, og dømte Berija til døden.

I følge offisiell Sovjethistorie, ble Berija henrettet på makabert vis 23. desember 1953. General Pavel Batitsky var bøddel og Berija ba om nåde. Han ble møtt med taushet og falt om på gulvet i krampegråt.

Rollebyttet var fullkomment.

Det påfølgende panneskuddet medførte livstruende skader på Berija og skrikene ble dempet med en fille trykket inn i den døende Berijas munn.

Skulle innlemme Norge i Sovjet

I Antony Beevors bokverk om andre verdenskrig kommer det frem at Stalin og Berija hadde et planverk for å okkupere Frankrike, Italia, Nederland, Belgia, Danmark og Norge i et forventet kaos da USA skulle trekke sine tropper ut av Europa. Berijas jobb var å finne ut hvilken rolle president Harry S.Truman og USA ville spille etter krigen. Da USA fikk atombomben, ga Stalin opp sine planer. Dette blir langt på vei underbygget i et intervju Molotov ga på slutten av sitt liv.

Dokumenterte sine sex-forbrytelser

I 2028 kan verden muligens få vite antallet sex-ofre og overgrep Berija utførte. Da blir hans eget håndskrevne arkiv frigitt. Det hevdes at han der lagret de fleste navnene på sine ofre.

Ifølge flere historikere sto Berija bak massakren i polske Katyn under andre verdenskrig, hvor 15 000 polske offiserer ble likvidert.

FAKTA:  Lavrentij Pavlovitsj Berija

Født: 29. mars eller 17. mars etter julianske kalender 1899 Berija var uten tvil en av de mest fryktede personene i Stalins regime.

Deserterte fra første verdens krig i 1917 for å delta i den russiske revolusjonen. Kommunistpartiet ble raskt Berijas eneste livsinteresse. Mest tiltrukket av tsjekaens, partiets eget hemmelige politi.

I løpet av 20-tallet og i begynnelsen av 30-årene klatret Berija raskt oppover rangstigen i det som senere ble det fryktede NKVD.

Berija startet tidlig med utpressing for selv å avansere. En velbrukt metode var å sørge for at hans overordnede fikk møte gifte kvinner. Affærene ble eksponert, mennene vanæret og Berija tok posisjonene deres.

Berija møtte Stalin under en ferie i Georgia i 1931. En populær vandrehistorie sier at Berija berget Stalin fra snikmord. En annen versjon er at Berija arrangerte det for å vinne Stalins gunst.

Kilder: The Indipendent, Russisk Wikipedia, History today, The Telegraph, Antony Beevor - The Second World War, Nikita Khrustsjov - Khrustsjov remeber, Russiapedia.rt.com

TILBAKE TIL FORSIDEN