En kåt spesialsoldat avslørte Hitlers spektakulære drapsplaner 

Roosevelt, Stalin og Churchill skulle endelig møtes. Da beordret Hitler «Operasjon Long Jump»

Teheran 29. november 1943

Det geniale massedrapet

Det var en halvveis grundig gjennomtenkt tanke, men de skulle likevel få den framlagt. Det var på tide å legge den fram for sine medløpere. Atmosfæren i rommet var på sitt beste for slike dynamiske krefter som settes i sving av  at slike personligheter møtes. Han kjente et blaff av irritasjon over at han ikke fikk oppleve den samme følelsen i Casablanca. Men akkurat nå følte han seg mett på god mat, litt modig på vin og medbragt brennevin fra Moskva.

50 til 100 000 tyske offiserer skulle henrettes så snart Det tredje riket kollapset og ga opp. Uten et offiserskorps var Tyskland frarøvet enhver mulighet til å reise seg å planlegge en ny krig. Rett over bordet, med en vakkert utskjært veggklokke i ibenholt bak seg, satt han som mest sannsynlig ville finne tanken om massehenrettelser i det kapitulerte tyske offiserskorps mest frastøtende. Den sterkt handikappede Franklin D. Roosevelt. Rullestol-presidenten ville garantert forkaste tanken og forsøke å fleipe det hele vekk med å si noe som at;


«Tror du ikke 49 000 vil holde?»


Tjukkasen som alt var døsig av sitt begjær etter velfylte tallerkener og pisslunken rødvin, ville nok lettere bli med på ideen om en totalsterilisering av Tysklands muligheter for å gjennoppbygge en godt ledet militærmaskin, trodde han.


Det var nå, her i dette rommet hvor de store hvite gardinene beveget seg grasiøst i den svale ettermiddagsbrisen at han, Sovjets fremste strateg og kompromissløse sjef, Josef Stalin, skulle legge frem sitt ammunisjonsbehov, om det var lov å tenke så pragmatisk og teknologisk på det han hadde tanker om.

«Mine herrer, den letteste vei til å sikre at et fremtidens Tyskland ikke vil....»

Lengre kom han ikke. De flortynne gardinene som hang lagvis foran rammevinduene i ambassadebygningen mistet brått sine duvende bevegelser og endte som stormrevne seil som en følge av eksplosjonen. Trykkbølgen knuste glass til fragmenter og Churchills sigar konverterte til en kaskade av glør. Fra de to dørene forbeholdt middagsgjestenes servitører - sprang smidige, sortkledde og automatild-skytende menn.

Etter sju korte, eller lange sekunder, alt etter hvem du spør. Var verdens tre supermakter uten sine ledere. Alene hadde rullestolpasienten tilsammen 29 Parabellum mantler fordelt i sin korpulente og slitne kropp. I rommets mikstur av vinduft, korditt og ettermiddagsbris, trakk Otto Skorzeny pusten før ordene «heil Hitler», smalt som et piskeslag.

Der Fürhers plan hadde lykkes.
Dette var selvfølgelig fri fantasi. Men min frie fantasi har sitt utspring i Hitlers plan om å drepe Churchill, Stalin og Roosevelt under konferansen i Teheran. 

Det som nå følger, er historiske fakta.


Tre viktige lik

Boken Operation Long Jump beskriver dette scenariet jeg fantaserte frem på en annen måte, med en annen vri. Men de historiske fakta er på plass når boka går over til non-fiction. Møtet i Iran handlet om hvordan Hitler og Tyskland skulle knuses. Men tysk etterretning visste at møtet var forestående og foret Hitler og Himler med informasjon. Da bestemte Hitler seg for å sette en plan ut i live. 

Hans tre største motstandere og hatobjekter skulle dø brutalt sammen.

Forfatter Bill Yenne presenterer i boken historien om en sveitsisk dobbeltagent som snubler over Hitlers planer for konferansen i Teheran.

Ernst Merser var hans navn, utad en forretningsmann innen internasjonal handel, behersket flere språk og statsborger av et nøytralt land. Dette var så mange gode spionkriterier, at England ikke greide å holde fingrene av fatet og rekrutterte Merser. Tyskland fikk også etterhvert Mesers på radaren, med akkurat de samme kriteriene i bunn, spilte ut sine kort og fikk han rekruttert. En dobbeltagent var skapt, med sitt oppriktige arbeidsforhold forankret på britisk side.

Operasjon «Long Jump» ble iverksatt av Tyskland etter møtet mellom Churchill og Roosevelt i Casablanca tidligere i 1943. Om fiendens ledere igjen møttes, skulle Tyskland være klar til attentat.

Utsnitt fra propagandafilm

Helte-Otto og forkledde desertører

Muligheten oppstod da tysk etterretning fant ut at et møte mellom de tre store var under planlegging, lokasjon ble oppgitt som en plass i Midt-Østen. Spekulasjoner gikk alt på et tidlig stadie, at Teheran ville være plassen. Hitler-favoritten, Otto Skorzeny, ble satt til å lede operasjonen. Etter at Mussolini ble berget fra sitt fangenskap under Skorzenys ledelse, var Hitler-hjerte totalt smeltet for Skorzeny og hans vesen.

Otto Skorzeny

Planen var enkel:

«Angrepslagene under ledelse av Skorzeny hopper ut i fallskjerm over Iran og infiltrerer seg inn i Teheran, hvor de danner base i et tysk safe-house. Sammen med angrepslagene slippes også sovjetiske desertører med uniformer fra Den røde hær. De skal sørge for å komme tett på vaktstyrken ved Sovjets ambassade, samle etterretning og bryte vei for drapslagene.

En ansatt ved den britiske ambassaden i Ankara i Tyrkia forsynte faktisk Tyskland med kopier av den første korrespondansen mellom London, Washington og Moskva. Tysk etterretning fikk innblikk i forberedelsen så krystallklart, at de nesten kunne føle seg som inviterte gjester.

Da konferansen nærmet seg begynte planen å ta form. Forehåndsforsyningene som Tykland ville trenge skulle også slippes fra luften, og Ernst Merser ble kontaktet. Merser ble satt inn i attentatplanene og dette ble videreformidlet til britisk etterretning. Merser tok i mot fallskjermslippene og rapporterte presist om hva containerne inneholdt.
US Army

Kåtingen som lekket

Et medlem av Skorzenys drapslag røpet seg i forkant. Til en kvinne skrøt han av at hun skulle få en Persisk kåpe etter hans neste hemmelige oppdrag. Kvinnen, Lydia Lissovskaya, gikk til sin kjæreste, Nikolai Kuznetsov og fortalte om hendelsen. Tilfeldigvis var Kuznetsov dobbeltagent med sitt arbeidsforhold forankret hos Sovjet.

Det førte til at agenter fra Berias beryktede NKVD kunne infiltreres hos de sovjetiske Desertørene.

Dermed kom ikke planen lengre enn at de første tyske operatørene og desertørene ble sluppet i fallskjerm, hvor de etter landing ble drept og dumpet i en grøft.

Attentatet gikk i vasken.

Men jeg greier ikke å la være å stille spørsmålet: hva om........ hva hadde blitt følgene?

Wikimedia Commons

Verken Sovjet eller England hadde noen automatisert plan for å sette inn etterfølgere om Stalin eller Churchill hadde blitt likvidert. Med Churchill og Roosevelt seks sju fot under torva, ville heller ikke kravene om Tysklands betingelsesløse kapitulasjon ha kommet så tidlig i krigen. Det kunne ha gitt Tyskland forhandlingskort. Krigen kunne ha endt tidligere, med et Tyskland som mest sannsynlig hadde sittet igjen med Norge og deler av Europa etter forhandlinger,

Den moralske følelsen man bør sitte igjen med, etter å ha fått et slik innblikk i verdenshistorien, er at menn må slutte å skryte bare fordi kåtheten banker på døra.

Kilder: Mental Floss, Bill Yennes Operasjon «Long Jump», 2worldwar2.com, Wikipedia