Tolv orkaner, politisk motstand og bakstrebersk lokalbefolkning

Kraftige utfordringer før praktverket Atlanterhavsveien var en realitet

ATLANTERHAVSVEIEN

Nordmenns nærhet til havet er så velkjent at det ikke er behov for ytterligere belæring. Men hva med deg selv? Har du fått kjenne på storhavets råskap og lune?

Tekst og Foto: Erik Hattrem


I storhavet utenfor Atlanterhavsveien finnes fisken, veien som pløyer seg gjennom elementene ble påbegynt i 1983 og ferdigstilt i 1989. Hele tolv orkaner måtte byggearbeiderne fighte seg gjennom.

I dag kan du fiske fra veiens fiskebruer, være garantert fangst, og samtidig se utover der store deler av fiskeflåten i nær fortid arbeidet med livet som innsats for å livnære et helt folk.

Atlanterhavsvegen er en visuell nytelse, der den svinger seg elegant fra holme til holme over de sju bruene.
Naturen og moderne ingeniørkunst møtes og skaper den helt spesielle kjøreopplevelsen. Turen tar deg fra frodige kystkulturlandskap og lynghei til nakne knauser langs den værharde og åpne Hustadvika.
Ta deg tid til å se solen synke ned i horisonten akkurat her. Atlanterhavsvegen har blitt omtalt som verdens vakreste bilreise. Det er en intens opplevelse som gir deg innblikk i en værhard verden der du må tåle et vindkast.
Foto: Erik Hattrem/tmax100.com

Når du først er der ute, besøk Eldhusøya og svevestien

Men legg igjen stiletthælene

Foto: Erik Hattrem/tmax100.com

Hver bidige dag, hele året er svevestien en opplevelse. Uansett vær og vindforhold. Det koster ikke en krone å benytte seg av den, men noen kroner kan du alltids få brukt på kafeen som er integrert inn i bergveggen på selve øya.

Askevågen

Utsiktspunk

Arkitektfirmaet 3RW og arkitekt Jakob Røssvik har tegnet denne lille, men samtidig tøffe utsiktsverandaen i samarbeid med Smedsvig Landskapsarkitekter AS. Valset, ubehandlet stål med rust, som gir distinkt struktur i trappetrinnene og grønnfarget tykt glass i skjermingen mot havet.

Dette lille - men spektakulære utsiktspunktet

Gir deg opplevelser i allslags vær. En nærkontakt med Atlanterhavet der det ligger ytterst på moloen og åpner for din egen personlige opplevelse med rundskue utover hav og skjærgård. Snur du deg 180 grader, ser du uberørt kystlandskap. Kom, se selv, post dine bilder på Instagram og tagg meg @hattipop
Foto: Erik Hattrem/tmax100.com

Tre anbefalinger fra meg:

8 Ergan kystfort

9 Askevågen utsiktspunkt

4 Håholmen Havstuer

Ergan Kystfort er et krigshistorisk museum fra andre verdenskrig. 

Anlegget er et tysk krigsfort som er restaurert. Fortet ble bygget på Ergan i perioden 1941-1945 og omfatter anlegg i fjell med operasjonsrom, kommandosentral og forlegningsrom, Her er våpen, utrustning og tekniske installasjoner samt personlig utstyr. Utstillingen berører også de lokale krigsbegivenheter.

Håholmen Havstuer, opprinnelig et livskraftig samfunn basert på handel, fiske og sjøtransport. 

I det verneverdige fiskeværet Håholmen på Hustadvika, møttes fiskere, sjøfolk, kremmere og farmenn. Nå kan du ta din egen tidsreise ut dit.

Foto: Erik Hattrem/tmax100.com